Geschiedenis van de Vrijmetselarij en Loge Moed en Volharding

Een eeuwenoude traditie

De vrijmetselarij heeft een rijke en eeuwenoude geschiedenis die zijn wortels vindt in de middeleeuwen. Wat begon als een broederschap van bouwmeesters, groeide uit tot een internationaal genootschap dat streeft naar persoonlijke ontwikkeling, broederschap en zingeving. In haar huidige vorm bestaat de vrijmetselarij al meer dan 300 jaar. Op 24 juni 1717 werd in Londen de eerste overkoepelende Grootloge opgericht, waarmee de moderne vrijmetselarij geboren werd. Sindsdien heeft zij zich verspreid over de hele wereld, geïnspireerd door de idealen van vrijheid, gelijkheid en broederschap. ben je benieuwd of deze idealen bij jouw passen?

Vrijheid

Gelijkheid

Broederschap

De Vrijmetselarij in Nederland

Historie Vrijmetselarij

Verdacht van Oranjegezindheid werden de loges al spoedig door de patriottistische Staten van Holland verboden. Men vond het vreemd en verdacht dat mannen van verschillende politieke signatuur en kerkelijke gezindheid zich in één organisatie verenigden.


Twee prinsen uit het huis van Oranje hebben in de negentiende eeuw de functie van grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren bekleed: prins Frederik (de jongere broer van Koning Willem II, die zelf ook vrijmetselaar was) gedurende 65 jaar, van 1816-1881, en prins Alexander

(de jongste zoon van Koning Willem III) van 1882 tot zijn woege dood in 1884.


In 1940 werd de orde door de Duitse bezetters als een der eerste tot verboden vereniging verklaard. De wereldvermaarde Ordebibliotheek en het kostbare museumbezit werden naar Duitsland afgevoerd. Grootmeester Hermannus van Tongeren werd gearresteerd en kwam op 29 maart 1941 om het leven in het concentratiekamp Sachsenhausen.


De vrijmetselarij is voortgekomen uit de bouwcorporaties van de middeleeuwen en is in haar huidige organisatievorm drie eeuwen oud. Er zijn vele wortels, o.a. in Schotland en Frankrijk, maar Engeland is de bakermat van de vrijmetselarij. De vrijmetselarij telde onder haar leden de grootste geesten en kunstenaars van hun tijd. De betekenis van de vrijmetselarij als leerschool van deugd en democratie is enorm geweest. De meeste grote filosofen van de Verlichting waren vrijmetselaar: Rousseau, Montesquieu, Voltaire, Lessing, Goethe, enzovoorts. De meeste 'founding fathers', van de VS waren vrijmetselaar, onder wie de eerste president George Washington. Beroemde musici van Mozart tot Duke Ellington. In Nederland schrijvers als Johannes Kinker, Multatuli en Frederik van Eeden. Politici als Winston Churchill en Franklin Roosevelt, en in ons land de socialist Willem Drees en de liberaal Pieter Oud. Stuk voor stuk onafhankelijke geesten.

Dat de wijmetselanj zich zo snel verspreidde, is niet verwonderlijk. In die tijd waren er geen andere verenigingen waarin mannen met uiteenlopend beroepen en maatschappelijke achtergronden, met verschillende politieke en levensbeschouwelijke overtuigingen, elkaar konden ontmoeten. Tegenwoordig kunnen we ons dit nauwelijks voorstellen met onze overvloed aan politieke partijen en sportverenigingen. Die bestonden toen nog niet. De vrijmetselarij heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het verdwijnen van rangen en standen, en nog belangrijker: aan het ontstaan van democratische structuren. In een tijd dat heersers nog absolute macht bezaten, introduceerden de loges een bestuursvorm waarbij de voorzitter gekozen werd uit de "bekwaamste onder de bouwlieden".

Op hun beurt leerden de gekozen bestuursleden verantwoording afleggen aan de leden. Na drie eeuuwen heeft de optimistische levenshouding van de vrijmetselarij, waarbij de individuele mens centraal staat, nog niets aan waarde ingeboet. De gedachte dat mensen gelijkwaardig zijn, broeders en zusters van elkaar, en begiftigd met onvervreemdbare rechten, is nog immer actueel. De vrijmetselarij zorgde in de achttiende eeuw voor een doorbraak, door het opkomende verlangen naar vrijheid van een deugdelijke filosofische en juridische basis te voorzien. Belangrijker nog was het voorbeeld dat de loges gaven aan hun tijdgenoten.

Concreet lieten de vrijmetselaarsloges zien dat mensen van verschillende sociale klassen, met verschillende godsdienstige opvattingen, uit verschillende landen met elkaar konden samenleven, elkaar bijstand verleenden en respecteerden. Heel uniek was de democratische verenigingsstructuur met een gekozen voorzitter die verantwoording moest afleggen. Wat een verademing na een eeuw van godsdienstoorlogen en intolerantie.

De vrijmetselarij is een ook levenshouding voor deze tijd. Weliswaar is er niet langer sprake van kerkelijke dwingelandij of vorstelijke willekeur, maar de strijd om de waardigheid van de mens is nog nooit zo actueel geweest als juist in de 20ste en de 2lste eeuw met volstrekt verwerpelijke ideologieën. De vrijmetselarij laat zien dat een leven met diepgang, met relígieus besef mogelijk is, zonder van kerkelijke dogma's en overheden afhankelijk te ' zijn. De vrijmetselarij laat zíen dat het mogelijk is de individuele mens centraal te stellen en gelijktijdig te werken aan de samenleving. Voor de vrijmetselaar vloeien zelfontplooiing en gemeenschapszin naadloos in elkaar over. De vrijmetselarij biedt ook in de 21ste eeuw een beproefde eeuwenoude methode die nog niets aan waarde heeft ingeboet.

Een loge met betekenis

Loge Moed en Volharding is niet alleen een plek waar traditie wordt gekoesterd, maar ook een gemeenschap die leeft in het hier en nu. Met ruim 80 leden uit Assen en omliggende regio’s, vormt de loge een dynamische groep waarin zowel ervaren als nieuwe broeders samenkomen.

Wekelijks vinden er bijeenkomsten plaats, waarin rituelen, gesprekken en symboliek een centrale rol spelen. Daarnaast organiseert de loge regelmatig avonden voor belangstellenden, zodat ook anderen kennis kunnen maken met de vrijmetselarij en haar idealen. Ben je benieuwd of het bij jou past?

"Klop, en er zal voor u opengedaan worden".

Elke meester begon als leerling. Zet de eerste stap en bouw mee aan jouw verhaal.

Loge Moed en Volharding is een levend onderdeel van een eeuwenoude traditie die blijft inspireren. De geschiedenis van de loge herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om moed te tonen en door te zetten, zowel in het persoonlijke leven als in de gemeenschap. Nieuwsgierig geworden? Ontdek wat deze bijzondere traditie voor jou kan betekenen.

Contactgegevens

Adres

Loge: Esstraat 43a, 9401 NT Assen

Kom in contact

Wij zijn aanwezig op

Dinsdag 19:00 – 23:00

Donderdag 10:00-- 12:00

Telefoonnummer:
0653661746

Esstraat 43A, 9401 NT Assen, Nederland

Copyright 2025 . All rights reserved by MijnMarketingMachine.nl